Γλυπτική

Φτιάχνοντας τους ήρωές μου

Οι ιστορίες ηρώων και μύθων έχουν απασχολήσει τους ανθρώπους από το ξεκίνημα της καταγεγραμμένης ιστορίας. Οι ήρωες που επιλέγουμε, μέσα από τα στοιχεία που τους χαρακτηρίζουν (θάρρος, καλοσύνη, τιμή, δικαιοσύνη, επιμονή, γενναιότητα κ.α.) ορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα ιδανικά μας. Αντλώντας έμπνευση από τα παραμύθια, την ποίηση και λογοτεχνικά κείμενα θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε, να δημιουργήσουμε και να αποδώσουμε, μέσω της γλυπτικής, τους δικούς μας φανταστικούς Ήρωες.

 

Πληροφορίες

Ποιος ήρωας κρύβεται μέσα στις λέξεις;
Πώς θα ήταν να έβαζα εγώ έναν ήρωα σε ένα κείμενο που δεν έχει;

Σε αυτό το εργαστήρι θα μας απασχολήσει το φαινόμενο των αντιθέσεων. Με ποιο τρόπο μπορεί ένας ήρωας να είναι μεγάλος και μικρός ταυτόχρονα; Πώς το σκληρό στοιχείο εμπεριέχει το μαλακό και το αντίστροφο; Πώς από το κρύο γεννιέται το ζεστό; Και τελικά πώς γίνεται να ζει ο χειμώνας μες στην καρδιά της άνοιξης;  Αντλώντας έμπνευση από ιστορίες του Όσκαρ Ουάιλντ θα προσπαθήσουμε να συλλάβουμε, να συνδυάσουμε και να πραγματώσουμε σε γλυπτά τις αντιθετικές δυνάμεις που υπάρχουν και δίνουν πνοή σε κάθε ήρωα.

Με αφορμή αυτά τα πρότυπα και με τη χρήση διαφορετικών υλικών κάθε φορά, θα επιχειρήσουμε να αποδώσουμε γλυπτικά τις δικές μας ηρωικές μορφές και φόρμες. Θα ακολουθήσουμε τεχνικές όπως το σκάλισμα σε εύπλαστο συμπαγές υλικό, το collage και το assemblage, κ.α. Έτσι, μέσω αυτής της δημιουργικής διαδικασίας, θα εκφράσουμε τη δική μας οπτική ματιά στο πώς ερμηνεύουμε και φανταζόμαστε τις λέξεις να παίρνουν μορφή και τις μορφές να παίρνουν σχήμα και να δημιουργούν ένα τρισδιάστατο νέο αφήγημα, μία γλυπτική κατασκευή.

Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Βασίλης Γεροδήμος, Εικαστικός
Δημιουργική Υποστήριξη: Άρτεμις Μάνου, Θεατροπαιδαγωγός – Φιλόλογος

 

Για παιδιά 7-10 ετών
Έως 20 συμμετοχές
Ελεύθερη συμμετοχή με ηλεκτρονική προεγγραφή

Οι συμμετέχοντες/συμμετέχουσες θα λάβουν λίστα με τα προτεινόμενα υλικά.

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ημερομηνία
18/02/2021
Ώρα
17.30
Τοποθεσία
Online