Παραστατικές Τέχνες
Λύκειον των Ελληνίδων

Χοροστάσι

Εδώ και 110 χρόνια το Λύκειον των Ελληνίδων (που ίδρυσε το 1911 η Kαλλιρρόη Παρρέν, ηγερία του φεμινιστικού κινήματος στην Ελλάδα) λειτουργεί ως ζωντανή κιβωτός των παραδοσιακών χορών και ενδυμασιών από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Οι πολυάριθμοι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων, ντυμένοι με υπέροχες παραδοσιακές ενδυμασίες από κάθε γωνιά της χώρας, ενθουσιάζουν το κοινό σε κάθε εμφάνισή τους, με την ομορφιά και την ποικιλία των χορών από την Πελοπόννησο, τη Ρούμελη, τα Επτάνησα, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου και την Κρήτη, τη Θράκη και τα Δωδεκάνησα. Στην πολύτιμη συλλογή του Λυκείου των Ελληνίδων ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν οι χαμένες πατρίδες, οι χοροί και οι ενδυμασίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Πληροφορίες

Αυτόν τον εκπληκτικό πλούτο θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στο ΚΠΙΣΝ όπου το Λύκειον των Ελληνίδων θα γιορτάσει με το κοινό τη μεγάλη εθνική επέτειο μέσα από τη δημοτική ποίηση, τη μουσική και τους παραδοσιακούς χορούς.

Τριακόσιοι Διακόσιοι χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων (που έχει παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα) και επτά Παραρτημάτων του, μαζί με τους «Αρματωμένους» από το Μεσολόγγι, θα μοιραστούν στην Αγορά, στο Κέντρο Επισκεπτών, στους Πίδακες Νερού και στο Ξέφωτο για να χορέψουν περισσότερους από 70 παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας φορώντας τις ανάλογες τοπικές ενδυμασίες.

Η Ευφορία του πολυδιάστατου θεάματος θα κορυφωθεί στο Ξέφωτο, όπου χορευτές και επισκέπτες θα ενωθούν σε κύκλιους χορούς, στήνοντας ένα πραγματικό γλέντι αφιερωμένο στη μνήμη των Ηρώων της Ελληνικής επανάστασης.

Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει στον Φάρο, με την παρουσίαση εμβληματικών ενδυμάτων τα οποία ανακαλούν στη μνήμη ηρωικά πρόσωπα και γεγονότα του Αγώνα.

 

Ημερομηνία
Καλοκαίρι 2021
Τοποθεσία
ΚΠΙΣΝ

Συντελεστές

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Καλλιτεχνική επιμέλεια
Ντιάνα Νοτάρογλου, Αναστάσιος Πλίτσης
Μουσική επιμέλεια
Γιάννης Παυλόπουλος
Ενδυματολογική επιμέλεια
Τμήμα Εθνικών Ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων