Μουσική
3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής

Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα

Η σχέση παράδοσης-σύγχρονου πολιτισμού αποτελεί πεδίο διαρκούς αναζήτησης για τον προγραμματισμό πολιτιστικών έργων και προτάσεων του ΚΠΙΣΝ. Ακριβώς λόγω της σημασίας της, επιλεγμένες δράσεις επανέρχονται, μέσω συνεργειών με καταξιωμένους φορείς (όπως το Λύκειον των Ελληνίδων ή ο Καλλιτεχνικός Σύλλογος Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου).

Πληροφορίες

Για το 2021 το «θέμα» παρέχει η επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που επιβάλλει την εκ νέου εξέταση και επαναδιαπραγμάτευση πλήθους ζητημάτων αναφορικά με τη νεότερη Ελληνική Ιστορία. Ένα εξ αυτών αφορά τη σχέση μας με την παράδοση και δη με την παρακαταθήκη τραγουδιών και χορών που μας συνδέουν, αυθόρμητα και συγκινησιακά, με τον λαϊκό πολιτισμό του Ελληνισμού, πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.

Η 3η Συνάντηση Νέων Συγκροτημάτων Παραδοσιακής Μουσικής που θα πραγματοποιηθεί στο Ξέφωτο, σε συνεργασία του ΚΠΙΣΝ με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου (ΚΣΔΜ), αποτελεί τον ιδανικό τρόπο για να διαπιστώσουμε ότι η σχέση αυτή, παρά τις τεράστιες αλλαγές που έχουν επισυμβεί στον τρόπο ζωής μας, παραμένει ζωντανή και γόνιμη. Το απέδειξε η σπουδαία Δόμνα Σαμίου, το παράδειγμα της οποίας αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για τους νεότερους καλλιτέχνες. Γι’ αυτό και ο τίτλος της εκδήλωσης φέρει τον τίτλο του αγαπημένου της τραγουδιού, «Της Τριανταφυλλιάς τα φύλλα».

Συνεχίζοντας το έργο της, ο ΚΣΔΜ Δόμνα Σαμίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του προέδρου του, μαθητή και στενού συνεργάτη της Δόμνας Σαμίου, Σωκράτη Σινόπουλου, φέρνει στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος μουσικούς έως 35 ετών, συγκροτήματα και φωνητικά σύνολα που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική, σε μια μεγάλη γιορτή με ελεύθερη είσοδο για όλους. Θα είναι ένα διήμερο γεμάτο μουσικές και τραγούδια από ολόκληρη την Ελλάδα. Με διαφορετικής προέλευσης λύρες, λαούτα, ούτια, τσαμπούνες και τζουράδες, αλλά και όργανα της δυτικής μουσικής, θα αποκαλυφθούν οι εντυπωσιακές δυνατότητες της συνάντησης της νέας γενιάς μουσικών με τους θησαυρούς της παράδοσης. Για να αποδείξουν εμπράκτως πόσο δυνατή είναι η κληρονομική μνήμη μέσα από τραγούδια που τραγουδούσαν οι Έλληνες αιώνες πίσω –και εξακολουθούν να τραγουδούν (και να χορεύουν) μέχρι σήμερα.

O θεματικός προγραμματισμός εκδηλώσεων Πρόσωπα του Ήρωα πραγματοποιείται χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Ημερομηνία
Καλοκαίρι 2021